Over Polen

Over Polen

P olen ligt in het midden van Europa en heeft iets minder dan 40 miljoen inwoners. De buurlanden van Polen zijn Duitsland, Slowakije, Tsjechië, Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne. Polen is een van de grootste landen van Europa. Polen ligt aan de oostzee.

over Polen
Geschiedenis Polen

Tijdens de middeleeuwen is Polen ontstaan. De toenmalig prins genaamd Mieszko 1 werd gedoopt waardoor Polen een Christelijk land werd. Doordat de koning van Litouwen met de troonopvolgster van Polen trouwt wordt hij koning van Polen en Litouwen. Polen en Litouwen vochten mee in de strijd tegen het Ottomaanse rijk. In 1791 kreeg Polen de eerste grondwet. Tijdens de 2de wereldoorlog werd Polen verdeeld tussen Duitsland en Sovjet-Unie. Nazi-Duitsland plaatsen verschillende concentratiekampen in Polen waar joden werden omgebracht. Toen Duitsland verslagen was werd Polen weer een eigen land alleen kreeg het nieuwe gebieden van Duitsland waar alleen maar Duitsers woonde, de Duitsers werden verdreven en sommige werden zelfs vermoord. Ook moesten ongeveer een miljoen Polen die in gebieden woonden van Oekraïne of Litouwen terug het land van Polen in. In 1989 werd voor het eerst in de geschiedenis van Polen een vrije verkiezing gehouden dit heeft ook meegeholpen met de val van het IJzeren Gordijn. Polen behoort sinds 2004 tot de Europese Unie.

Klimaat

In Polen heerst het landklimaat, dat houdt in dat de zomer vrij warm zijn en de winters redelijk koel. Polen is vergeleken met de rest van de landen in Europa het land waar de minste neerslag valt. Daardoor kloppen de weersvoorspelling in Polen vaak goed en niet net zoals in Nederland dat er droog weer wordt opgegeven en het toch regent. Het weer in Polen is minder onvoorspelbaar dan bij ons. In de zomer kan het wel voorkomen dat na een lange tijd warme dagen er onweersbuien uit de lucht vallen. De zomers zijn gemiddeld ietsje warmer dan de onze in Nederland maar je moet verwachten dat je in Polen dezelfde tropische temperaturen hebt als in Spanje of Zuid-Frankrijk. In Polen komen ook vaak hitte golven voor door de hitte die vanuit Rusland doorkomt.

Hoofdstad

De hoofdstad van Polen is Warschau, Warschau heeft bijna 2 miljoen inwoners en is de grootste stad van Polen. Tijdens de 2de wereldoorlog is een groot deel van Warschau verwoest omdat ‘de joodse getto’ in Warschau werd gevormd door de Duitsers. Na de 2de wereldoorlog was de stad er slecht aan toe maar hebben architecten de stad zoveel in de oude stijl herbouwd. In het centrum kun je de mooie ‘oude’ gebouwen bekijken ook is het mogelijk om lekker te gaan shoppen in de stad.

Natuur

Polen heeft veel mooie en beschermde natuurgebieden. Het land zit vol met bergen en ongerepte bossen. Ook leven er in Polen heel veel verschillende en zeldzame dieren. Je kunt er het grootste zoogdier van Europa vinden namelijk de wisent. Ook zijn er in Polen verschillende glasheldere rivieren en meren die het zeker waard zijn om een keer bezocht te worden. De gebieden met meren zijn trekpleisters voor vele vogels.

Terug naar boven