• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Poolse vlag
  De vlag van de witte adelaar
  Land met mooie natuur en cultuur
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in Polen
  Bekende plekken met indrukwekkende beelden

Het verhaal achter de Poolse Vlag

D e Poolse vlag bestaat uit twee banen in de kleuren rood en wit. De vlag is pas sinds de 20ste eeuw in gebruik. De vlag is gebaseerd op de kleuren van het middeleeuwse wapen van de Polen.

Geschiedenis van de vlag

Vroeger bestond de Poolse vlag uit een rood vlak met een witkleurige adelaar op het rode vlak. De vlag was vroeger de vlag van Litouwen en Polen samen. De Poolse gemeenschap wilden zelf een andere vlag waaraan ze makkelijk te herkennen waren en soldaten elkaar ook goed konden herkennen. De Polen kregen het voor elkaar om de vlag wit-rood te maken. Toen Polen uiteindelijk rond 1915 een onafhankelijk land werd de huidige Poolse vlag de nationale vlag van Polen.

Strafbaar

Het is voor de inwoners van Polen verboden om de Poolse vlag ten schande te maken. Zo kun je worden opgepakt of een flinke bekeuring krijgen als het wordt gezien dat je de Poolse vlag disrespectvol behandelen. Voor 2004 was het zelfs zo dat de Poolse vlag alleen gebruikt mocht worden tijdens nationale feestdagen en verder niet.

Vlagdagen

Er zijn in Polen verschillende vlagdagen en op die dagen worden alle Polen aangeraden om de vlag op te hangen, ook de overheden hebben de vlag op deze dagen hangen.
• 1 mei : dit is de dag van de arbeid
• 2 mei is de dag van de Poolse vlag
• 3 mei: Op 3 mei in 1791 kwam de grondwet en is 3 mei een soort jubileum voor de grondwet
• 11 november is de Onafhankelijkheidsdag van de Polen
Ook wordt bij veel sportwedstrijden de vlag gebruikt. Ook als er een belangrijk bezoek vanuit een ander land in Polen is wordt de vlag gehesen. De Poolse vlag wordt halfstok gehesen als er een door de president aangekondigde rouw periode is.

Vergelijking

De Poolse vlag lijkt heel veel op de vlag van Monaco en die van Indonesië alleen hebben die twee vlaggen de rode baan boven en de witte baan beneden en heeft de Poolse vlag de witte baan boven en de rode onder.

Terug naar boven