Geld in Polen

Omgaan met geld in een vreemd land kan soms wel lastig zijn. Als u in Polen woont, werkt of investeert, heeft u vast wel wat vragen. Hier zijn de belangrijkste zaken in deze financiële gids voor Polen. U vindt hier informatie over valuta, de PLN- munten, PLN-bankbiljetten en het gebruik van reischeques in Polen.

Valuta in Polen

De officiële munteenheid is de Poolse zloty (dit spreek je uit als ZWAH-tee). Sommige plaatsen in Polen zullen de euro accepteren, meestal accepteren ze de euro rond de grens. Deze plaatsen hebben waarschijnlijk slechte wisselkoersen, dus wissel uw geld in voor een Zloty aan een geldautomaat, bank of lokale Kantoor (Poolse wisselservice) om de beste en vertrouwelijke tarieven te krijgen.

PLN-munten

De meest gebruikte munten zijn zł1, zł2, zł5, 1gr, 2gr, 5gr, 10gr, 20gr en 50gr. Op elke Grosz-munt zal de nummerwaarde worden afgedrukt, samen met de bladeren in de hoeveelheid van de waarde van de munt. Een 20 groszy-muntstuk heeft bijvoorbeeld 20 bladeren - hoewel de munt zo klein is, is het misschien moeilijk te zeggen. Een zł1-munt heeft 100 bladeren, terwijl de zł2- en zł5-munten respectievelijk twee en vijf bladeren hebben. Alle Poolse munten hebben de staatstitel en de adelaar van het wapenschild is op de achterkant gedrukt.

geld polen

PLN-bankbiletten

De bankbiljetten van Polen zijn gedrukt in coupures van 10, 20, 50 100 en 200. De verschillende coupures van bankbiljetten van Zloty hebben elk hun eigen kleur. Ze hebben ook hun eigen kenmerkende markering met reliëf om blinden en slechtzienden te helpen de waarde van het bankbiljet te identificeren: zł10 - vierkant, zł20 - cirkel, zł50 - diamant, zł 100 - plusteken, zł200 Valuta uitwisselen De beste manier om valuta te wisselen in Polen is om een bank, geldautomaat of Kantoor te bezoeken (wisselkantoor). Kantoren zijn tegenbeurzen die zich bevinden op plaatsen zoals hotels, luchthavens of grensovergangen. Ze zijn normaal geopend van 9:00 tot 19:00 uur op weekdagen en tot 14:00 uur op zaterdag. In drukke toeristische gebieden is de Kantoor-service 24 uur per dag mogelijk. Banken zijn heel makkelijk te vinden in Polen, vooral in grote steden. Zorg ervoor dat u de openingstijden van een bank controleert voordat u deze bezoekt, omdat deze verschillen. Geldautomaten komen nog meer voor en zijn te vinden op luchthavens, supermarkten en andere populaire plaatsen. Geldautomaten zijn 24 uur per dag beschikbaar voor gebruik. De wisselkoersen verschillen, dus sommige raden aan om rond te shoppen voor het beste tarief. Kantoren in grotere steden hebben vaak een betere wisselkoers dan die in kleinere steden. Je kunt zelfs bij sommige Kantoor onderhandelen over je tarief.

Reischeques in Polen

In Polen kunnen reischeques worden ingewisseld bij sommige banken. Ze kunnen alleen niet worden ingewisseld bij een kantoor. Traveller's cheques werden in het verleden vaak gebruikt als een veilige manier om geld naar het buitenland te vervoeren, maar nu zijn er snellere manieren om geld te krijgen, zoals bij een geldautomaat. Traveller's cheques hebben een afname in populariteit ervaren, dus u kunt misschien problemen ondervinden bij het vinden van een bank die de cheque van uw reiziger contant maakt. Banken die dit doen, vragen een vergoeding voor de service.