Cultuur Polen

In Polen heerst een cultuur die door verschillende volken is gecreëerd omdat in Polen veel verschillende volken woonden zoals de Germanen, Latijnen en Byzantijnen. De Poolse mensen staan er om bekend gastvrij te zijn voor tradities en kunst van uit het buitenland.

Poolse muziek

De Polen houden van muziek. Er zijn verschillende klassieke artiesten die in Polen vaak optredens geven. Polen heeft ook twee eigen muziekstijlen gecreëerd. Poezja spiewana is een muziekstijl waarbij gedichten en poëtische teksten waardoor gezongen en waarbij de muziek de boodschap van de tekst versterkt. De muziekstijl staat ook bekend om de zachtheid en het gevoel dat in de zang en de tekst zit. Ook wordt in Polen naar de top 40 muziek geluisterd maar blijven rock en R&B de grootste muziekstijlen.

cultuur polen

Poolse dranken

De alcoholische dranken die het meest in Polen worden gedronken zijn wodka en bier. Gemiddeld drinkt een Pool 95 liter bier per jaar. De wodka die in Polen het meest wordt gedronken is gemaakt van aardappelen en granen en heet de Zubrówka. In de fles zit een spriet bizongras die de wodka de lekkere unieke smaak. Mede is een typisch Poolse drank met al hoofdgerecht honing vroeger werd mede heel veel gedronken alleen is het de laatste jaren minder geworden. Mede heeft een percentage van 9 tot 18% alcohol.

Pools eten

De Poolse keuken staat bekend om het gebruik van veel vlees en wild met toevoeging van champignons en zuurkool. Vaak worden de stukken vlees gebakken of gebraden en geserveerd met aardappels en zuurkool.

Poolse architectuur

Er zijn veel Poolse gebouwd in de oude Pools renaissance tijd. Ook staan de Poolse gebouwen bekend om de mooie dakgoten. In de belangrijke gebouwen in sommige steden zijn die bouwtechnieken goed terug te vinden. Veel van de oude gebouwen zijn vernield in de 2de wereldoorlog, gelukkig is het gelukt om de meeste te renoveren en zijn er gebouwen die nauwelijks last hebben gehad van de 2de wereldoorlog. In Krakau kun je het mooiste en beste bewaarde stadscentrum van Europa vinden.

Poolse tradities en feesten

Vooral pasen en kerst worden goed gevierd in Polen, er worden dan veel lekkere dingen gegeten en de Polen hebben de feestdagen vrij. De Polen staan ook voor gastvrijheid, als je bij een Pool aanbelt en vraagt of je meekan eten staat er meteen een bord voor je klaar. Ook staan voor Polen de familie op 1 en doen ze alles voor elkaar. De Polen hebben ook een goede mentaliteit en kunnen heel hard werken. Ook doen de Polen veel aan bijgeloof als het gaat om geluk, elke Pool heeft en had wel een geluksmuntje. Polen zijn ook trots op hun afkomst en vertellen vol passie over de mooie gebouwen in de stad.